Tapijt
Al jarenlang de specialist in Utrecht voor op het gebied van interieurverzorging

Tapijt

Tapijt voelt zacht aan de voeten en zoals eigenlijk ieder vloertype heeft ook tapijt zijn eigen karakter. Mensen die houden van warme voeten, veerkrachtig lopen en natuurlijk de geluidsdempende eigenschappen kiezen voor tapijt. Tapijt is de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat, het voelt lekker warm aan de voeten en het loopt zacht. Ook met tapijt zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden. Tapijt is ook leverbaar als losse verhuisbare tapijttegels. Een tapijt als vloerbedekking kan op nagenoeg iedere ondervloer worden aangebracht wel is het verstandig om de een slechte ondervloer te egaliseren en om een ondertapijt toe te passen omdat dit de levensduur van het tapijt verlengd en zo ook het plezier dat U zult ondervinden van het tapijt. Tapijt wordt ook vaak gecombineerd met een siergrindvloer omdat ze allebei dezelfde warme en decoratieve uitstraling hebben en natuurlijk vanwege de hoogte.

Tapijt is onderhoudsvriendelijk
De meeste moderne tapijten krijgen tegenwoordig in de fabriek al een vuil- en vlekwerende finish. Vuildeeltjes hechten zich dan minder snel aan de vezels. Vloeistoffen blijven als een soort druppel boven op de pool liggen en kunnen eenvoudig worden opgedept. Bij normaal huishoudelijk gebruik gaat een dergelijke finish even lang mee als het tapijt zelf. Nieuwe garensoorten zijn vaak door en door gekleurd. Hierdoor is tapijt zelfs bestand tegen agressieve oplosmiddelen waarmee de moeilijkste vlekken eenvoudig kunnen worden verwijderd. De vele soorten en gunstige eigenschappen maken tapijt tot een zachte vloerbedekking die tegemoet komt aan uiteenlopende wensen en gestelde eisen. Tapijt is dan ook in bijna ieder interieur toepasbaar; in huis, op kantoor, in winkels en zelfs op scholen

Tapijt is er in vele soorten:

Wollen tapijt
Van nature is wol veerkrachtig, elastisch, vuilwerend, zelfdovend en isolerend. Wol is bij een goede luchtvochtigheid van nature antistatisch, maar kan ook antistatisch worden gemaakt.

Jute, sisal, kokos tapijt
Deze plantaardige garens worden gevormd uit bastvezelmateriaal. Ze hebben vochtabsorberende eigenschappen en zijn sterk. De vezels worden ook wel in combinatie met andere garens gebruikt. Jute wordt vooral gebruikt voor het vervaardigen van de rug van het tapijt.

Polyamide tapijt
Polyamide (nylon) is sterk en er is een aantal eigenschappen aan toegevoegd. Het is lichtecht, elastisch, kan antistatisch en vuilwerend worden gemaakt en brandt niet makkelijk.

Polyacryl (PAC)
Polyacryl is zeer elastisch en laat zich uitstekend verven in uiteenlopende kleuren. Het wordt veelal gebruikt als mengvezel. De lichtechtheid en het warmte-isolerend vermogen zijn zeer goed.

Polyester (PL)
Polyester is elastisch, sterk en wordt voornamelijk gebruikt als mengvezel ter versterking van ander materiaal. « terug

Polypropyleen (PP)
Omdat Polypropyleen slijtvast is, wordt het veel toegepast. Het materiaal is nauwelijks statisch en neemt niet of nauwelijks vocht op.

Het maken van tapijt is mogelijk op diverse manieren:

Geknoopt tapijt
In een aantal niet-Europese landen wordt deze techniek nog toegepast bij de vervaardiging van vooral karpetten. Zij worden meestal Oosterse tapijten of Perzen genoemd. Het is een arbeidsintensieve manier om tapijt te maken. « terug

Geweven tapijt
Weven is al eeuwen een gewilde techniek, die in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd is. Voor de vervaardiging van tapijt wordt weven nog steeds als techniek toegepast. De moderne weefmachines zijn weliswaar langzamer dan tuftmachines, maar leveren hoogwaardige en prachtige tapijten met speciale kleur- en dessineffecten. De bekendste weefmethoden zijn Wilton en Axminster. « terug

Getuft tapijt
Aan het eind van de jaren vijftig is een techniek ontstaan die men tuften noemt. Aan deze techniek ligt een fabricagetechniek ten grondslag die is afgeleid van de naaimachine, maar dan op vier of vijf meter breedte. Over de hele breedte van het tapijt zijn honderden naalden opgesteld. Elke naald steekt een doorlopende draad heen en terug door het grondweefsel. Bij het terugkeren van de naald wordt een lus gevormd die al dan niet wordt doorgesneden.

Ook op de trap toepasbaar
Tapijt is om een aantal redenen bij uitstek geschikt voor trappen. Tapijt dempt het geluid van het lopen op de trap. Onbeklede trappen zijn vaak glad en dus gevaarlijk. Het stroeve oppervlak van tapijt maakt de kans op uitglijden kleiner en het gebruik van de trap dus veiliger. Voorwaarde is wel dat u kiest voor tapijt dat speciaal bestemd is voor trappen en dat de traptreden worden afgerond voordat ze worden bekleed. Door kleuren en dessins te combineren, kunt u prachtige overgangen naar de overloop en hal creëren.

Externe links:
Vloeren-net – Tapijt
Vloer.nl – Tapijt
Vloer.com – Tapijt
Vloeren Startpagina
Tapijt Net